chatsimple Byggelån egenkapital | Hvordan beregnes egenkapital
nr-logo-hvit

Byggelån og egenkapital

Det er ikke alltid nødvendig å ha egenkapital for å få et byggelån. Vi har mange eksempler på personer som får innvilget byggelån helt uten egenkapital.

Vi i Norsk Refinansiering vet hvordan bankene tenker, og har mange muligheter for å oppnå egenkapitalkravene. Ta gjerne kontakt for å diskutere gode løsninger.

Søk med BankID for rask og trygg søknad
bank-id-gjeldsregisteret-svart
bank-id-gjeldsregisteret-svart

Vi kan hjelpe deg som:

check-2023
check-2023

Har et byggeprosjekt

check-2023
check-2023

Har fått nei fra banken

check-2023
check-2023

Har betalingsanmerkninger/inkasso

rating-norsk-refinansiering
soknad-laan-norsk-refinansiering
Fyll ut søknad
Send søknad
raadgiver-norsk-refinansiering
Få hjelp av rådgiver
Kontakt oss
bank-norsk-refinansiering
Vi forhandler med bankene
Signer lån for refinansiering - Norsk Refinansiering
Signer låneavtale
Banker vi
samarbeider med
Banker vi samarbeider med
kraft-bank-logo
bluestep-logo
instabank-v3
balansebank-logo-2
nordax-bank-2023-
svea-logo

En guide til egenkapital og byggelån


Byggelån kan være et komplekst låneprodukt å sette seg inn i.

Derfor skriver vi i denne artikkelen om det som er det vi får flest spørsmål om. Hvor mye egenkapital må jeg ha for å få byggelån?

Svaret er også litt komplekst, men vi håper at artikkelen vil gi deg svar på det du lurer på.


Hva er egenkapital og hvorfor er den viktig for et byggelån?

Egenkapitalen i et byggeprosjekt beregnes annerledes enn for et vanlig boliglån. Egenkapitalen er differansen på verdien av bygget og byggelånet. Fordi byggeprosjektet vil ha varierende verdi gjennom prosjektet og fordi et byggelån ofte øker gjennom prosessen, er derfor egenkapitalen en flytende verdi.

Et byggelån fungerer omtrent som en mellomfinansiering der bankene vurderer egenkapitalen på forskjellige tidspunkter i låneprosessen.

 

Det er en vanlig misforståelse at man må ha oppsparte midler på bok for å få innvilget byggelån. Byggelån egenkapital er ikke noe du må ha, men det er en fordel å ha noe å vise til når du søker byggelån.

Dette viser at du er en seriøs og ansvarlig person, og at du har evnen til å spare penger. Egenkapitalen kan også bidra til å redusere rentekostnadene på byggelånet ditt, noe som igjen kan gjøre byggelånet mer fordelaktig for deg.

Samlet sett er egenkapital derfor en viktig faktor å ta i betraktning når man skal bygge nytt hus eller hytte.


Hvordan beregnes egenkapitalen din på et byggelån?

Som tidligere nevnt er egenkapital differansen mellom verdien av bygget og byggelånet. Vi kan illustrere forskjellen i egenkapital med 2 eksempler.

 

Eksempel 1: Tomt i arv

Per har kjøpt en tomt med verdi 1.000.000 kr av sine foreldre. Han får denne tomten til 200.000 kr, som han betaler med et tomtelån.
På dette tidspunktet er egenkapitalen til Per på 800.000 kr. Dette beregnes med den totale verdien (1.000.000 kr i tomteverdi) minus lånet (200.000 kr i tomtelån).

Eksempel 2: Ferdigbygget hus

På slutten av prosessen til Per er bygget ferdig. Per har brukt et byggelån som inkluderer tomtelånet på totalt 4.000.000 kr. Det ferdige bygget har nå en eTakst på 6.000.000 kr.
På dette tidspunktet er egenkapitalen til Per på 2.000.000 kr. Dette beregnes med den totale verdien (6.000.000 kr i boligverdi) minus lånet (4.000.000 kr i byggelån).


Som vi ser har Per fått til et ferdig bygg uten å bruke en krone i oppsparte midler. Denne prosessen er svært beskrivende for mange byggelånsprosesser

2

Er det vanskelig å få innvilget et byggelån med lav egenkapital?

Egentlig ikke. Det er mange banker og finansieringsselskaper som i dag tilbyr byggelån med en egenkapitalandel på under 10 prosent. I noen tilfeller kan du få lånet utbetalt helt uten egenkapital, men da blir renten ofte høyere. Det er imidlertid viktig å huske på at det alltid er en risiko forbundet med et byggelån, uansett hvor mye eller liten egenkapital du har. Har du lite egenkapital er det høyere risiko, og mindre å gå på i prosessen.

Hva gjør bankene for å sikre seg at låntakeren har nok egenkapital til å betjene lånet?

Når man tar opp et byggelån hos en bank, så er det viktig at banken sikrer seg at man har tilstrekkelig med egenkapital. Egenkapitalen er den delen av lånet som du ikke får fra banken, og som du derfor må skape selv.

For å sikre seg at du har nok egenkapital til å betjene lånet, så krever bankene ofte at du har en viss % av verdien i egenkapital. Jo høyere % av egenkapital du har, jo mindre riskabelt vil det være for banken å gi deg lånet. Dette er fordi det da er større sjanse for at du kan betjene hele lånet, også om noe skulle skje i fremtiden (f.eks. arbeidsledighet).

I tillegg til å kreve en viss % i egenkapital, så vil bankene også gjennomføre en individuell vurdering av din økonomi for å vurdere om du har tilstrekkelig med egenkapital. Baseres denne vurderingen på at du ikke har nok egenkapital, kan det være vanskelig for deg å ta opp et byggelån hos en bank. Det finnes dog noen andre alternativer for å løse egenkapitalkravet. Du kan f.eks. bruke pengene du har spart opp, eller ta opp et annet type lån (f.eks. boliglån) som er sikret med fast eiendom.

Kan man få byggelån uten egenkapital?

Byggelån representerer en form for lån som er spesielt tilpasset bygging og rehabilitering av boliger. Byggelån gis vanligvis av bankene, men det finnes også byggelån fra andre kilder. Byggelånet blir ofte brukt i kombinasjon med egenkapital, men det er ikke alltid nødvendig å ha mye egenkapital for å få et byggelån. Vi har mange eksempler på personer som får innvilget byggelån helt uten egenkapital.

Vi i Norsk Refinansiering vet hvordan bankene tenker, og har mange muligheter for å oppnå egenkapitalkravene. Ta gjerne kontakt for å diskutere gode løsninger.

Byggelån egenkapital - Norsk Refinansiering

Kan man skaffe seg et byggelån uten å ha egenkapital?

Byggelån representerer en form for lån som er spesielt tilpasset bygging og rehabilitering av boliger. Byggelån gis vanligvis av bankene, men det finnes også byggelån fra andre kilder. Byggelånet blir ofte brukt i kombinasjon med egenkapital, men det er ikke alltid nødvendig å ha mye egenkapital for å få et byggelån. Vi har mange eksempler på personer som får innvilget byggelån helt uten egenkapital. Vi i Norsk Refinansiering vet hvordan bankene tenker, og har mange muligheter for å oppnå egenkapitalkravene. Ta gjerne kontakt for å diskutere gode løsninger.

 

Egenkapital er viktig for å få innvilget et byggelån, og det kan være vanskelig å skaffe seg nok egenkapital til å kvalifisere for et lån. Bankene gjør mye for å sikre at du har nok egenkapital i beholdningen din før de gir deg et byggelån. Det finnes noen måter å spare opp penger på slik at man har mer egenkapital når man søker om et byggelån, men det er ikke alltid like enkelt. Søk byggelån i dag og la oss hjelpe deg med å finne det beste lånet for dittbehov.




 

Eksempel på byggelånskostnad
Totalrammen på byggelån 3 000 000 kr
Varighet på byggelån 1 år
Gjennomsnittlig utestående beløp på byggelån 1 500 000 kr
Nominell rente byggelån 4,95 %
Kvartalsvis provisjon byggelån 0,00 %
   
Kostnader for byggelånet:  
Rentekostnad byggelån 74 250 kr
Provisjon av ramme byggelån 0 kr
Etableringsgebyr byggelån 120 000 kr
Sum kostnader byggelån 194 250 kr

Slik kan vi hjelpe deg med byggelånet

  • Vi kan bistå med byggekontrollør for kvalitet gjennom prosessen
  • Vi kan bistå med eiendomsmegler for trygghet i eventuell salgsprosess av din bolig
  • Vi kan bistå med finansieringsbevis fra banken som du kan bruke hos entrepenør
  • Vi kan bistå med veiledning om de forskjellige stegene i byggelånsprosessen
  • Vi kan bistå med å lage din skreddersydde finansieringsplan fir byggelånet, slik at du får oversikt over alle kostnader
Byggelån uten egenkapital - Norsk Refinansiering

Ofte stilte spørsmål om byggelån (FAQ):

Hva er det et byggelån krever for innvilgelse? 

Hvor mye egenkapital for å få byggelån?  

Trenger jeg en byggekontrollør? 

Hvor dyrt er byggelån? 

Ønsker du å snakke med oss?

Ring oss gjerne på 21 00 76 30
16-9-red-8792-norsk-refinansiering

Om Norsk Refinansiering

Vi i Norsk Refinansiering hjelper personer med vanskelig personlig økonomi å starte på nytt gjennom refinansiering med sikkerhet i bolig. Vi gjør det enklere for deg slik at du slipper å søke flere steder.

KONTAKT
Norsk Refinansiering AS
Trelastgata 21, 0191 Oslo

post@norskrefinansiering.no

21 00 76 30
RENTEEKSEMPEL
*Renten på lån bestemmes på bakgrunn av søkers økonomiske situasjon.

Effektiv rente i henhold til Forbrukstilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån: Effektiv rente på 8,32 % ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.636.545, totalt kr. 4.636.545.


Tilbake til toppen

 
topp