chatsimple Hva er restskatt og hvordan håndterer du det på best måte?
nr-logo-hvit

Hva er restskatt og hvordan håndterer du det?

Har du fått beskjed om restskatt og ønsker en enkel og praktisk løsning? Søk om lån til restskatt og slipp lønnstrekk, inkasso og tvangssalg.

Norsk Refinansiering er en tjeneste for deg som ønsker å refinansiere dyre forbrukslån og kreditter med pant i bolig, selv om du har inkasso eller betalingsanmerkninger.

Søk med BankID for rask og trygg søknad
bank-id-gjeldsregisteret-svart
bank-id-gjeldsregisteret-svart

Vi kan hjelpe deg som:

check-2023
check-2023

Kan stille bolig som sikkerhet

check-2023
check-2023

Har fått nei fra banken

check-2023
check-2023

Har betalingsanmerkninger/inkasso

rating-norsk-refinansiering
Banker vi
samarbeider med
Banker vi samarbeider med
kraft-bank-logo
bluestep-logo
instabank-v3
balansebank-logo-2
nordax-bank-2023-
svea-logo
Bank2%20en%20del%20av%20Bluestep%20Logo%20(146%20x%2041%20px)%20(1)
Ønsker du å snakke med oss?

Ring oss gjerne på 21 00 76 30
Camilla%20Berg%20Johnsen
Publisert: 11.03.2024

Skrevet av Camilla Berg Johnsen | Senior saksbehandler 
99386005 | E-post | Linkedin
Camilla Berg Johnsen

Nøkkelpunkter i artikkelen:

Hva er restskatt?

Restskatt er et begrep som brukes i skattesammenheng og refererer til den skatten du må betale hvis du har betalt for lite skatt i løpet av året. Når du arbeider eller driver egen virksomhet, betaler arbeidsgiveren eller den som betaler deg lønn eller utbytte skatt av inntekten din gjennom lønns- eller utbytteoppgjøret. Men det kan hende at disse skattetrekkene ikke er tilstrekkelige til å dekke den totale skatteplikten din for året.
 

Restskatt på skattemeldingen

Når det gjelder skattemeldingen, vil du merke at det er et felt som heter "restskatt". Dette er det første feltet som kommer opp i skattemeldingen. Det står det om du har skatt tilgode eller om du må betale "restskatt". Dette feltet vil vise hvor mye du eventuelt skylder i restskatt.

Hvis det viser seg at skatten du har betalt i løpet av året er mindre enn den totale skatten du skal betale, vil du få en restskatt. Du må deretter betale denne restskatten innen 31. mai for å unngå renter.
 

Betaler du nok skatt gjennom året?

Restskatt beregnes på grunnlag av din totale skattepliktige inntekt og de fradragene du har rett til. Hvis dine samlede skattetrekk er mindre enn den skatten du skal betale, må du betale restskatten. På den annen side, hvis dine skattetrekk er høyere enn skatten du skal betale, vil du få det beløpet tilbakebetalt som skatt til gode.

Dersom du har spørsmål om restskatt eller trenger hjelp til å beregne restskatten din, kan du kontakte Skatteetaten eller en autorisert regnskapsfører for mer veiledning.

Få huslån med betalingsanmerkning

Hvordan beregne restskatt?

Skatt er et komplekst regnesystem og derfor har skatteetaten laget en skattekalkulator.

Når du skal beregne skatt, er det flere faktorer du må hensynta, blant annet inntekten din, og eventuelle fradrag du har rett på.

På grunn av kompleksiteten i skattesystemet kan det noen ganger være vanskelig å beregne restskatten nøyaktig på egen hånd. Derfor kan det være nyttig å benytte deg av en kalkulatoren.

Ved å bruke en restskatt kalkulator kan du få en bedre forståelse av hvor mye restskatt du må betale, og det kan hjelpe deg med å planlegge økonomien din bedre.

Tips for å unngå restskatt

 

Restskatt kan være en uønsket overraskelse for mange, men det finnes flere måter du kan unngå å ende opp med restskatt. Her er noen nyttige tips og råd:

 1. Planlegg økonomien din: Det er viktig å ha kontroll på inntektene dine gjennom året og forventede utgifter. Ved å lage en realistisk budsjettplan kan du unngå å måtte betale restskatt.

 2. Spar til skatt: Sett av en viss prosentandel av inntekten din hver måned til å være sikker på at du kan dekke skatten din. Dette kan bidra til å unngå overraskende skattekrav ved årets slutt.

 3. Benytt skattekortet riktig: Pass på at skattekortet ditt er riktig innstilt i henhold til inntekten din og eventuelle fradrag du har krav på. Store endringer i livssituasjon gjør at skattekortet baserer seg på "gammel" informasjon om deg.

 4. Vær oppmerksom på frister: Sørg for å sende inn skattemeldingen din innen fristen og betal eventuell restskatt i tide (se Når må restskatt betales). Dette vil bidra til å unngå unødvendige forsinkelser og gebyrer.

Husk, å unngå å måtte betale restskatt handler om å være bevisst på økonomien din og planlegge godt. Ved å følge disse tipsene kan du øke sjansene for å unngå restskatt og beholde mer av inntekten din.

Typiske feil som gir restskattTiltak
Skattepliktig inntekt er høyere enn forventetSjekk hvordan du ligger an underveis i året
Manglende beskatning av ekstrainntekterInkluder alle inntekter i på skattekortet
Manglende føring av fradragHold oversikt over fradrag og sørg for at de tas med
Feil i skattekortetSjekk og oppdater skattekortet ditt jevnlig
restskatt - Norsk Refinansiering

Hvordan betale restskatt på en enkel måte?

Her er noen enkle trinn for å håndtere skatten på en effektiv måte:

 1. Ta kontakt med Skatteetaten så snart som mulig

  Hvis du har mottatt en purring på skatt, bør du kontakte Skatteetaten så snart som mulig. Dette vil gi deg muligheten til å diskutere din situasjon og få en bedre forståelse for hva som har skjedd.

 2. Finn ut årsaken til skatteregningen

  Finn ut hva som er årsaken til skatteregningen. Dette kan være en feil i skattemeldingen, endringer i inntekt eller fradrag, eller andre faktorer. Det er viktig å identifisere årsaken slik at du kan ta de nødvendige tiltakene for å unngå denne situasjonen i fremtiden.

 3. Be om betalingsplan

  Hvis du har problemer med å betale skatten, kan du undersøke forskjellige metoder for å dele opp restskatt. Skatteetaten vil ofte være villige til å sette opp en plan som passer for din økonomiske situasjon, dersom du er tidlig ute med henvendelsen. Henvendelsen bør gjøres så snart du fikk du skatteoppgjøret i juni.

 4. Betal så snart som mulig

  Mange spør oss; når må restskatt betales? Ønsker du å unngå renter må det betales innen 31. mail. Rekker du ikke det, er det viktig å betale skatten så snart som mulig for å unngå å betale renter og gebyrer. Jo raskere du betaler, desto mindre blir den totale summen du skylder.

huslån med sikkerhet med betalingsanmerkning

Konklusjon

Restskatt er en vanlig utfordring for mange skattebetalere, men det er måter å håndtere det på en effektiv måte. Faktisk er var det i fjor 900.000 personer som fikk restsaktt.

I denne artikkelen har vi diskutert hva restskatt er, hvordan det beregnes og hvordan du kan betale det.

En nøkkelfaktor i å håndtere restskatt er å være bevisst på frister og planlegge økonomien din bedre. Ved å være oppmerksom på skattemeldingen og eventuelle endringer i skattesatser, kan du ta grep tidlig og unngå overraskelser når restskatten kommer.

En annen viktig ting å huske er å bruke tilgjengelige verktøy som restskatt kalkulatorer for å beregne beløpet du skylder. Dette vil gi deg et godt utgangspunkt for å forberede økonomien din og håndtere restskatten på en enklere måte.

Å ta seg tid til å forstå restskatt og være proaktiv i håndteringen kan gi deg økonomisk trygghet og bidra til å unngå unødvendig stress. Så vær oppmerksom, følg rådene og ta grep i god tid - da kan du enkelt håndtere restskatten og sikre en god økonomisk fremtid.

Begj%C3%A6ring-om-tvangsdekning

Begjæring om tvangsdekning

Hvem-kan-begj%C3%A6re-tvangssalg-av-bolig

Hvem kan begjære tvangssalg av bolig?

Kj%C3%B8pe%20ut%20samboer%20etter%20brudd

Kjøpe ut samboer etter brudd

5%20m%C3%A5ter%20%C3%A5%20unng%C3%A5%20tvangssalg%20av%20bolig

5 måter å unngå tvangssalg av bolig

Ofte stilte spørsmål (FAQ):

Hva skjer hvis man ikke kan betale restskatt? 

Kan jeg få utsatt betalingen av restskatt? 

Hvor finner jeg restskatt? 

Hva er grensen for å slippe å betale restskatt? 

Hvorfor må jeg betale restskatt? 

Når skal restskatt betales?

Utvalgt anmeldelse5 av 5 stjerner

Navn: Arild Fløtte
Dato: 08.12.2022

Arild skriver:
"Gode kundebehandlere

Min erfaring er at dere er veldig flinke å behandle kundene på en god måte jeg ble informert hele tiden under behandlingen . Jeg er veldig fornøyd og vil anbefale dere som veldig flinke og proffe Hilsen storfornøyd kunde"Tilbake til toppen

 
topp
KONTAKT
Norsk Refinansiering AS
Munkedamsveien 59B, 0270 Oslo

post@norskrefinansiering.no

21 00 76 30
RENTEEKSEMPEL
*Renten på lån bestemmes på bakgrunn av søkers økonomiske situasjon.

Effektiv rente i henhold til Forbrukstilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån: Effektiv rente på 8,32 % ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.636.545, totalt kr. 4.636.545.