nr-logo-hvit

4 måter å dele opp restskatt for å unngå problemer

Har du fått restskatt som du ikke vet hvordan du skal betale? Les om de forskjellige metodene, og dersom det passer deg å søke lån med sikkerhet i bolig, anbefaler vi å sende inn en søknad i dag.

Ved å søke om lån hos Norsk Refinansiering, kan du bli kvitt restskatt, betalingsanmerkninger, forbrukslån og kredittkort. Søk nå! 

Søk med BankID for rask og trygg søknad
bank-id-gjeldsregisteret-svart
bank-id-gjeldsregisteret-svart

Vi kan hjelpe deg som:

check-2023
check-2023

Har betalingsanmerkninger

check-2023
check-2023

Har fått nei fra egen bank

check-2023
check-2023

Kan stille bolig som sikkerhet

rating-norsk-refinansiering
Banker vi
samarbeider med
Banker vi samarbeider med
kraft-bank-logo
bluestep-logo
instabank-v3
balansebank-logo-2
nordax-bank-2023-
svea-logo
Camilla%20Berg%20Johnsen
Publisert: 19.03.2024

Skrevet av Camilla Berg Johnsen | Senior saksbehandler 
99386005 | E-post | Linkedin
Camilla Berg Johnsen

Nøkkelpunkter i artikkelen:

Forstå restskatt og dens påvirkning på din økonomi

Når du vurderer betaling og håndtering av restskatt, er det viktig å ha en god forståelse av hva restskatt er og hvordan den kan påvirke din økonomi. Her vil vi forklare hva restskatt er, hvorfor den oppstår, og betydningen av å håndtere den på riktig måte.

Hva er restskatt?

Restskatt refererer til beløpet du skylder til Skatteetaten hvis det endelige skatteoppgjøret du skylder for året er høyere enn det du allerede har betalt gjennom forskuddstrekk. Dette kan oppstå av ulike årsaker, slik som endringer i inntekt, fradrag eller skatteklasse. Det er viktig å være oppmerksom på restskatten din og være forberedt på å håndtere den.

Hvorfor oppstår ofte restskatt?

Mange opplever å måtte betale restskatt på grunn av endringer i deres økonomiske situasjon gjennom året. Dette kan inkludere mottak av ekstra inntekt, fradrag som ikke ble riktig beregnet eller endringer i skatteklasse. Restskatt kan også oppstå hvis du har glemt å justere dine forskuddstrekk i løpet av året.

Betydningen av å håndtere restskatt riktig

Håndtering av restskatt på riktig måte er viktig for å opprettholde en god økonomisk balanse. Når restskatten ikke blir betalt eller håndtert på riktig måte, kan den påvirke din økonomi negativt. Dette kan inkludere salærer, renter og andre uønskede konsekvenser. Derfor er det viktig å ta restskatt på alvor og finne en måte å betale den på som passer til din økonomiske situasjon.

Fordeler og ulemper ved de 4 metodene for å dele opp restskatt

Når du skal velge den rette delbetalingsordningen, er det viktig å ta hensyn til din økonomiske situasjon og hva som passer din situasjon.
Vi har vurdert følgende faktorer, og ranger disse på en skala fra 1-5 stjerner.

  • Enkelt å få til: Hvor enkelt er det å få til metoden. Det er stor forskjell på hvor mye arbeidsinnsats som kreves for å få til løsningen, og derfor er det et viktig vurdere om metoden kan brukes i din situasjon.

  • Kostnader: I dette punktet vurderer vi både rentekostnader for den spesifikke metoden, men også hvilke kostnader du har ved bruk av metoden.

  • Trygt oppgjør: Fordi vi her har en offentlig kreditor (Skatteetaten) er det svært viktig at de får oppgjør til avtalt tid. Staten er den verste kreditoren, fordi de har tøffe krav og innfordringsmetoder som det er "umulig å slippe unna". Derfor har vi dette som en egen faktor. 

Det er også viktig å huske at hver persons økonomiske situasjon er unik, og du bør derfor vurdere hver enkelt metode nøye.

MetodeFordelerUlemperStjernescore
Avdragsplan Skatteetaten- Lave rentekostnader- Nesten umulig å få til
- Omfattende søknad
Enkelt å få til: ⭐ ⚝ ⚝ ⚝ ⚝
Rentekostnad:⭐⭐⭐⭐ ⚝
Trygt oppgjør: ⭐⭐⭐ ⚝ ⚝
Egen månedlig delbetaling- Lave rentekostnader
- Enkelt å få til
- Høy månedlig betaling
- Trygghet for oppgjør
Enkelt å få til: ⭐⭐⭐⭐⭐
Rentekostnad:⭐⭐⭐⭐ ⚝
Trygt oppgjør: ⭐ ⚝ ⚝ ⚝ ⚝
Usikret lån- Lav månedlig betaling
- Enkelt å anskaffe lån
- Trygghet for oppgjør
- Svært høy rentekostnad
- Desidert dyreste metode
Enkelt å få til: ⭐⭐⭐⭐ ⚝
Rentekostnad:⭐ ⚝ ⚝ ⚝ ⚝
Trygt oppgjør: ⭐⭐⭐⭐ ⚝
Lån med sikkerhet i bolig- Lav månedlig betaling
- Enkelt å anskaffe lån
- Trygghet for oppgjør
- Noe høy rentekostnadEnkelt å få til: ⭐⭐⭐⭐ ⚝
Rentekostnad:⭐⭐ ⚝ ⚝ ⚝
Trygt oppgjør: ⭐⭐⭐⭐ ⚝
hvordan dele opp restskatt

Hvorfor dele opp restskatt?

Dessverre er det slik at staten er den tøffeste kreditoren du kan ha.

Skatteetaten opererer på vegne av staten, og de har høy prioritet på å få pengene sine.

Det er derfor viktig å betale restskatten i forkant, slik at ikke Skatteetaten får videre med innfordringen.

Da kan du få problemer som inkasso, lønnstrekk og i verste fall tvangssalg av bolig.


Metode #1
Avdragsplan med Skatteetaten

Vurdering av metode avdragsplan for å dele opp restskatt

Å dele opp restskatten kan være nødvendig fordi man ikke har nok penger tilgjengelig.

En måte å håndtere dette på er å sette opp en avdragsplan med Skatteetaten.

Dette vil tillate deg å betale restskatten i mindre beløp over en avtalt periode, slik at du kan unngå økonomisk belastning og negative konsekvenser.

Hvordan fungerer en avdragsplan med Skatteetaten?

For å avtale en avdragsplan med Skatteetaten, kan du kontakte dem enten via telefon eller ved å sende en henvendelse på deres nettside.

Du vil da bli bedt om å gi informasjon om din økonomiske situasjon og betalingsevne.

Etter en vurdering av din situasjon vil Skatteetaten tilby deg en avdragsplan som passer deg best. Det er viktig å være ærlig og nøyaktig i dine opplysninger for å sikre en realistisk og bærekraftig avtale.
 

Hvor enkelt er det å få til en avdragsplan med Skatteetaten

Dessverre er det ekstremt krevende å få innvilget en slik avtale.

Hovedregelen er at skatten skal betales til forfall, og det skal foreligge gode årsaker til at regelen avvikes.

Kostnader ved en avdragsplan med Skatteetaten

Når du setter opp en avdragsplan, er det viktig å forstå at det vil tilkomme renter og gebyrer som kan være knyttet til denne betalingsordningen.

Skatteetaten kan pålegge renter og gebyrer for å kompensere for eventuell økonomisk risiko de tar ved å tillate avdrag.

Det er derfor viktig å lese og forstå vilkårene i avdragsplanen før du godtar den. Ved å være klar over disse kostnadene på forhånd, kan du planlegge og budsjettere bedre for å sikre en vellykket gjennomføring av din avdragsplan.

Hvor trygt oppgjør er avdragsplan med Skatteetaten?

Denne avbetalingsordningen med Skatteetaten stiller krav til din disiplin og betjeningsevne. Det er viktig at du holder deg til betalingsplanen som skatteetaten innvilger.

​Dette betyr at dersom noe uforventet skjer som gjør at du ikke klarer en av de månedlige betalingene, vil hele planen ryke. Vi anser derfor denne metoden noe risikabel i forhold til vår faktor "trygt oppgjør".

Tips for å følge avdragsplanen

Når du har satt opp en avdragsplan, er det viktig å følge den nøye for å sikre en jevn og vellykket betaling av restskatten. Her er noen nyttige tips:

  • Lag en detaljert budsjettplan som tar høyde for avdragsbetalingene

  • Sett opp automatiske betalinger for å unngå forglemmelser

  • Hold deg oppdatert på din økonomiske situasjon og gjør eventuelle nødvendige justeringer i budsjettet

  • Spar ekstra midler for å kunne dekke eventuelle uforutsette utgifter eller endringer i økonomien din

  • Kontakt Skatteetaten dersom du opplever problemer eller endringer som påvirker din evne til å følge avdragsplanen. De kan tilby alternative løsninger eller justere planen etter behov.

Ved å følge disse tipsene, kan du sikre en smidig gjennomføring av din avdragsplan og unngå eventuelle problemer eller forsinkelser i betalingen av restskatten.


Metode #2
Lag en egen månedlig delbetaling fram til september

Vurdering av metode månedlig delbetaling for å dele opp restskatt

Å dele opp restskatten og betale den over tid gir deg muligheten til å håndtere denne økonomiske forpliktelsen på en mer fleksibel måte. Her er noen strategier du kan bruke for å nedbetale restskatt over tid:

Hvordan fungerer det å dele opp restskatt ved nedbetaling over tid

Å dele opp restskatten og betale den over tid gir deg muligheten til å håndtere denne økonomiske forpliktelsen på en mer fleksibel måte.

Alle får sin skattemelding i løpet av mars, ogd a får man vite den foreløpige beregningen av restskatt. Denne beregningen kan forandre seg, men man får et svært godt bilde av hvor mye som skal betales.

Flere måneder til restskatt må betales?

Når må restskatt betales? Skatteetaten deler opp restskatt i to fakturaer som har forfall 20.august og 24. september. Dette betyr at fra man får skattemeldingen i mars er det seks fulle måneder til restskatten skal betales

Det å dele opp restskatten med en betaling for hver av disse seks månedene, kan gjøre at betalingene blir overkommelige.
 

Lage en personlig budsjettplan

En nøkkel til vellykket nedbetaling av restskatt er å lage en personlig budsjettplan. Gjennom å analysere din økonomiske situasjon og evne til å betale kan du identifisere hvor mye du kan avsette hver måned for å betale restskatten.

Dette gjør det lettere å organisere økonomien din og sikre at du har råd til å nedbetale restskatten over tid. Vær realistisk i budsjettplanen din og sørg for at du tar hensyn til alle nødvendige utgifter og sparing.

Fordele betalingen for å unngå økonomisk stress

En annen strategi er å fordele betalingen av restskatten over ulike perioder. Dette kan bidra til å redusere det økonomiske stresset ved å betale et stort beløp på en gang.

Du kan for eksempel dele opp betalingen av restskatten over flere måneder eller kvartaler, og dermed lettere integrere den i din vanlige økonomiske planlegging.

Ved å fordele betalingen kan du også sikre at du ikke påvirker dine andre økonomiske forpliktelser eller prioriteringer.

Eksempel på delbetaling

Under ser vi et eksempel på en person som oppdaget at hun fikk 48.000 kr i restskatt når skattemeldingen kom i mars måned. Siden hun fikk skattemeldingen etter hun hadde brukt opp lønnen sin i mars, startet hun å betale restskatten i april måned.

Hun betalte da 8.000 kr hver måned fra april til september. Dette skapte en betaling på 8.000 kr / måned * 6 måneder = 48.000 kr.

På denne måten har hun betalt hele restskatten, med månedlige betalinger.

MånedMånedlig betalingResterende restskattRentekostnad
Mars48.000 kr0 kr
April8.000 kr40.000 kr0 kr
Mai8.000 kr32.000 kr0 kr
Juni8.094 kr24.000 kr94 kr
Juli8.070 kr16.000 kr70 kr
August8.047 kr8.000 kr47 kr
September8.024 kr0 kr24 kr
SUM48.235 kr-235 kr

Kostnader ved en egen månedlig delbetaling

Når du lager din egen avdragsplan, er det viktig å forstå at det vil tilkomme renter. Renten på restskatt er p.t. 3,51 % per år, men denne rentesatsen slår kun inn etter 31. mai. Derfor er det smart å betale så mye som mulig før 31. mai.

Totalt sett er dette en gunstig ordning med tanke på rentekostnad, fordi renten er lav og beløpet kan være delvis nedbetalt før rentesatsen begynner å løpe.

Denne løsningen krever likevel en solid betjeningsevne. I vårt eksempel krever det en betaling på ca. 8.000 kr per måned, noe som kan være et betydelig innhugg i økonomien.

Hvor enkelt er det å få til en månedlig delbetaling?

Det er svært enkelt å få til dette på egen hånd. Ingen andre enn deg trenger å godkjenne denne planen.

Du kan enkelt regne ut hvor mye restskatt du skal betale hver måned, ved å dele beløpet på antall måneder du har tilgjengelig til september.
 

Hvor trygt oppgjør er dette?

Denne ordningen stiller store krav til din disiplin og betjeningsevne. Dine "avdrag" blir ofte et stort innhugg i økonomien, og det er derfor høy risiko for at du ikke klarer å betale beløpet.

Dette betyr at dersom noe uforventet skjer som gjør at du ikke klarer en av de månedlige betalingene, vil hele planen ryke. Vi anser derfor denne metoden som risikabel i forhold til vår faktor "trygt oppgjør".

💡Eksperttips fra Camilla💡

En komplett oversikt over økonomien din er nøkkelen til å gjøre riktige beslutninger når det gjelder restskatten. Det gir deg muligheten til å vurdere hvilken metode som passer best for deg!

I tillegg hjelper over deg til å kunne fordele betalingene på en smart måte, slik at du unngår økonomisk stress og samtidig opprettholder balansen i økonomien din.

 

søke om å dele opp restskatt


Metode #3
Ta opp et usikret lån for å betale restskatt

Vurdering av metode usikret lån for å dele opp restskatt

En annen mulighet for å dele opp restskatt er å ta opp et usikret lån for å dekke restskatt. Du kan sammenligne forskjellige lånealternativer for å finne det som passer best for deg.

Det er viktig å beregne totalkostnaden for lånet, inkludert renter og gebyrer knyttet til restskatten. Rask nedbetaling av lånet er også viktig for å unngå høy rentekostnad og ytterligere økonomisk belastning.

Hvordan fungerer det å ta opp et usikret lån for å betale restskatt

Å dele opp restskatten og betale den over tid gir deg muligheten til å håndtere denne økonomiske forpliktelsen på en mer fleksibel måte.

Det er mulig å ta opp et usikret lån for å betale restskatt. Usikrede lån har svært høy rente og dersom du deler opp restskatt over mange år, blir rentekostnaden svært høy.

På grunn av de høye kostnadene ved denne løsningen, vil vi kun anbefale denne løsningen dersom du ser at du ikke kan betale restskatten innen siste forfall i september.

Det å få lønnstrekk, tvangssalg eller lignende fra Skatteetaten fordi man ikke har betalt restskatten er verre enn å ha et usikret lån.

 

Eksempel på usikret lån

Vi bruker de samme eksempelet på med en person som oppdaget at hun fikk 48.000 kr i restskatt når skattemeldingen kom i mars måned.

LånesumTerminbeløpNominell renteEffektiv renteTotal kostnad
48.000 kr1.224 kr14,10 %19,81 %73.462 kr

Kostnader ved å ta opp et usikret lån for å betale restskatt

Ved å ta opp et usikret lån på 48.000 kr betaler hun totalt sett 73.462 kr. Det er altså en merkostnad på 25.462 kr, noe som er en betydelig ekstrakostnad.

Dette er derfor den dyreste måten å dele opp restskatten, og frarådes derfor. 

Denne kostnaden bør kun aksepteres dersom det eneste alternativet er tvangsinnfordring fra Skatteetaten.

Hvor enkelt er det å ta opp et usikret lån for å betale restskatt

Det er svært enkelt å ta opp et usikret lån. Det finnes mange aktører som søker usikrede lån i mange banker samtidig. På denne måten sikrer du å få de beste betingelsene markedet kan by på.
 

Hvor trygt oppgjør er det å ta opp et usikret lån for å betale restskatt?

Denne metoden gjør at du får pengene på konto og kan betale ut restskatten umiddelbart.

Da vil du kvitte deg med krav fra Skatteetaten umiddelbart og slipper å tenke på mulige lønnstrekk, inkassosaker og evt tvangssalg besluttet.

Ønsker du å snakke med oss?

Ring oss gjerne på 21 00 76 30


Metode #4
Ta opp et lån med sikkerhet i bolig for å betale restskatt

Vurdering av metode lån med sikkerhet i bolig for å dele opp restskatt

Dersom du eier en bolig, er det en å ta opp et lån med sikkerhet i bolig. Dette er et lån som har lavere rente enn et usikret lån og rentekostnadene er derfor betydelig lavere.

Det er viktig å beregne totalkostnaden for lånet, inkludert renter og gebyrer knyttet til restskatten. Rask nedbetaling av lånet er også viktig for å unngå høy rentekostnad og ytterligere økonomisk belastning.

Hvordan fungerer det å ta opp et lån med sikkerhet i bolig for å betale restskatt

Å dele opp restskatten og betale den over tid gir deg muligheten til å håndtere restskatten på en mer fleksibel måte.

Det er mulig å ta opp et lån med sikkerhet i bolig for å betale restskatt, men denne metoden brukes ofte for å rydde opp i flere og større krav. Dette kan være forbrukslån, kredittkort, lønnstrekk eller inkassosaker

På grunn av det er rentekostnad på denne løsningen, vil vi kun anbefale løsningen dersom du ser at du ikke kan betale restskatten innen siste forfall i september, eller får bedre betingelser på andre dyre lån du har.

Det å få utleggstrekk skatt, tvangssalg eller lignende fra Skatteetaten fordi man ikke har betalt restskatten er verre enn å ha et lån.

 

Eksempel på lån med sikkerhet i bolig

Vi bruker de samme eksempelet på med en person som oppdaget at hun fikk 48.000 kr i restskatt når skattemeldingen kom i mars måned.

LånesumTerminbeløpNominell renteEffektiv renteTotal kostnad
48.000 kr1.043 kr8,20 %11,54 %62.571 kr

Kostnader ved å ta opp et lån med sikkerhet i bolig for å betale restskatt

Ved å ta opp et usikret lån på 48.000 kr betaler hun totalt sett 62.571 kr. Det er altså en merkostnad på 14.571 kr kr, noe som er en betydelig ekstrakostnad.

Dette er derfor en dyr måte å dele opp restskatten, og bør kun brukes dersom du får ryddet opp i andre dyre lån i tillegg til skatten.
 

Hvor enkelt er det å ta opp et lån med sikkerhet i bolig for å betale restskatt

Det er svært enkelt å ta opp et lån med sikkerhet i bolig. I Norsk Refinansiering er vi eksperter på denne type lån, og vi jobber med fler ebanker som tilbyr omstartslån.

Hvor trygt oppgjør er det å ta opp et usikret lån for å betale restskatt?

Denne metoden gjør at du får pengene på konto og kan betale ut restskatten umiddelbart. Alternativt betaler banken ut skattekravet direkte.

Da vil du kvitte deg med krav fra Skatteetaten umiddelbart og slipper å tenke på Skatteetatens lønnstrekk regler.

kan man dele opp restskatten

Konklusjon

I denne artikkelen har vi utforsket fire metoder for å dele opp restskatt og håndtere den på en enkel og ryddig måte. Du kan velge den metoden som passer best for din finansielle situasjon.

Det viktigste er at du får betalt restskatten innen siste forfall 24. september, og ikke havner i inkassoløpet til Skattetaten.

Søk lån med sikkerhet i bolig her
Ønsker du å gå for metode #4 håper vi at du ønsker å søke lån med sikkerhet hos Norsk Refinansiering, så send gjerne inn søknad i dag.

Ofte stilte spørsmål (FAQ) om å dele opp restskatt:

Hvordan søke om å dele opp restskatt? 

Kan man utsette betaling av skatt? 

Hva gjør man om man ikke kan betale restskatt? 

Hvor lang tid har man på å betale restskatt? 

Kan man delbetale skatten? Tilbake til toppen

 
topp
KONTAKT
Norsk Refinansiering AS
Trelastgata 21, 0191 Oslo

post@norskrefinansiering.no

21 00 76 30
RENTEEKSEMPEL
*Renten på lån bestemmes på bakgrunn av søkers økonomiske situasjon.

Effektiv rente i henhold til Forbrukstilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån: Effektiv rente på 8,32 % ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.636.545, totalt kr. 4.636.545.