Vi skriver om lønnstrekk og trekk i lønn. Vi håper du får svar på spørsmål du har. I Norsk Refinansiering har vi god kompetanse, og du er velkommen til å ta kontakt.
Ønsker du å stoppe et lønnstrekk må du finne en løsning for å dekke kravet som er sendt til utleggsforretning og fått lønnstrekk. Det finnes ingen andre måter enn å skaffe pengene for å stoppe lønnstrekk.
Hvis du eier bolig så kan du stoppe trekk i lønn ved å låne på boligen. Det finnes banker som gir lån med betalingsanmerkninger og Norsk Refinansiering har god dialog med bankene. VI jobber med banker som gir lån når andre banker sier nei.
Trekk i lønn starter med utestående krav som på forhånd er fastsatt ved skriftlig avtale, som ikke blir betalt. En slik skriftlig avtale som forhånd er fastsatt kan eksempelvis være avtalte husleie eller kantinekostnader.
Når kravet fastsatt ved skriftlig avtale ikke blir betalt har kreditor i Norge anledning til å be namsmannen om å tvangsinndrive, der en av metodene er trekk i lønn og lønnstrekk.
Dette er en prosess med formalkrav, og ved utleggstrekk namsmannen, er det namsmannen som bestemmer om det skal bli et trekk i lønn og feriepenger, og er de som har adgang til å gjøre avtale om trekk i lønn og feriepenger. Skriftlig avtale må dokumenteres, og det er flere formalkrav forbundet med lønnstrekk og trekk i arbeidstakers lønn.
Etn avtale om trekk i lønn og lønnstrekk er det at namsmannen pålegger arbeidsgiver å trekke et bestemt beløp fra arbeidstakers lønn. Det er strenge regler for lønnstrekk som reguleres i Tvangsfullbyrdelsesloven, og namsmannen må ta hensyn til dette.
Et trekk i arbeidstakers lønn kan også gjøres dersom arbeidstaker skriftlig erkjenner trekk av arbeidsgiver. Når arbeidstaker skriftlig erkjenner trekk fra arbeidsgiver, ligger det som regel en episode bak, som for eksempel erstatning for skade eller lignende. En erstatning for skade er den mest vanlige "frivillige ordningen".
Når man skylder penger og dette kravet forblir uoppgjort, er det slik at kreditor kan drive inn pengene ved tvang.
Grunnen til at man får lønnstrekk er at økonomiske krav forblir uoppgjort og kreditor (den som har krav på pengene) begjærer inndrivelse ved tvang.
Condictio indebiti er en sivilrettslig regel med utspring i romerretten som sier at tilbakebetaling kan kreves når en ytelse har blitt ytt uten at det har foreligget en rettslig forpliktelse.
Vilkårene er at yteren må ha vært uforpliktet og at vedkommende må ha en unnskyldelig villfarelse. Condictio indebiti er grunnregelen som senere har ført til lønnstrekk.
Tast inn din informasjon og få guiden tilsendt med en gang!
Når man skylder penger og dette kravet ikke blir betalt, har kreditor anledning til å begjære tvangsinndrivelse av kravet ved lønnstrekk. Kreditor må da følge inkassoløpet og må ta hensyn til strenge formalkrav. Det er flere steg i denne prosessen blant annet purring, inkassovarsel og betalingsoppfordring. I tillegg må det opprinnelige kravet være fastsatt ved skriftlig avtale.
Når disse stegene gjennomgås kan kreditor til slutt be om å tvangsinndrivelse. Dette kan bli tvangssalg av bolig eller bil, samt foreta trekk i lønn og feriepenger.
Namsmannen (Politiet) gjør da en vurdering av hvilken løsning som er best av tvangssalg eller lønnstrekk. Samfunnet ønsker ikke tvangssalg, så dersom man kan gjøre trekk i lønn og feriepenger som er fastasatt ved skriftlig avtale er dette den beste løsningen.
Dersom du befinner deg i en situasjon der det er risiko for tvangssalg av boligen din, vil vi at du skal vite at vi i Norsk Refinansiering tilbyr gratis hjelp til å unngå tvangssalg. Ta kontak i dag, så du slipper å stå i dette alene.
Videre sender namsmannen ut brev for å kartlegge inntekter og kostnader. Dette er for å gjøre beregningen som sikrer at du har nok til å betale satsene for nødvendig livsopphold.
Overskuddslikviditeten bestemmes og dette beløpet er det som skal trekkes av lønnen ved lønnstrekk. Det er viktig å svare på brevet fra namsmannen slik at man ikke får feil trekkbeløp, eller at man får flere trekk noe du kan lese om i vår artikkel kan man få flere lønnstrekk?
Namsmannen sender da ordre til arbeidsgiveren og ber arbeidsgiver gjøre trekk i lønn fra arbeidstakers lønn.
Vi i Norsk Refinansiering hjelper personer med vanskelig personlig økonomi å starte på nytt gjennom refinansiering med sikkerhet i bolig, for å bli kvitt lønnstrekk, dyre lån og kreditter. Vi gjør det enklere for deg slik at du slipper å søke flere steder.
Vi har skrevet en egen artikkel som heter 5 måter å stoppe lønnstrekk og trekk i lønn. Her kan du lese om hvordan det er mulig å stoppe trekket.
Har du for høyt trekk i lønn?
Når det foretas lønnstrekk av arbeidtakers lønn sendes det opplysninger om deg som brukes i beregningen av hvilket beløp som skal trekkes. De som er ansvarlige for å gjøre trekk i lønn og feriepenger (namsmannen, statens innkrevingssentral, Skatteetaten) bruker opplysninger fra tidligere år.
Du kan få for høyt lønnstrekk dersom inntektssituasjonen din er endret fra tidligere år, og du ikke har meldt inn disse endringene. Ved for høyt lønnstrekk kan du melde inn endringene i din økonomiske situasjon, slik den som trekker deg i lønn får anledning til å endre trekkbeløpet.
Les gjerne om hvordan å klage på lønnstrekk namsmannen.
Hvor mye er lovlig å foreta lønnstrekk på?
Gjeldsordningsloven inneholder veiledende satser som på forhånd er fastsatt for det som kalles nødvendig livsopphold. Dette betyr enkelt forklart at du skal ha igjen nok penger til å kunne betale nødvendinge kostnader som mat, strøm, husleie etc. Satsene som på forhånd er fastsatt av regjeringen.
Hvor mye som trekkes i lønn bestemmes av de statlige satsene for livsopphold samt skyldners netto inntekt. Skyldner skal ha rest netto inntekt tilsvarende kostnader til nødvendig livsopphold.
Du kan bruke vår Lønnstrekk kalkulator for å beregne ditt lønnstrekk du skal ha.
Hva er lønnstrekk?
Kan man ha flere lønnstrekk?
Hvordan fungerer trekk i lønn?
Hvor mye har namsmannen lov å trekke i lønn?
Får arbeidsgiver vite om lønnstrekk?
Hvor lang tid tar det før man får lønnstrekk?
Skal det trekkes lønn av feriepenger?
Livsopphold: Hva er livsopphold satser?