chatsimple Livsopphold kalkulator: Vår kalkulator beregner dine satser
nr-logo-hvit

Livsopphold kalkulator: Hva er dine satser?

Livsopphold refererer til det minimumsbeløpet en person eller husholdning trenger for å dekke sine grunnleggende behov, som mat, husleie, klær og helse.

Det er fastsatte satser som fastsettes av stortinget hvert år. Bruk vår kalkulator for å beregne dine satser for livsopphold.

Søk med BankID for rask og trygg søknad
bank-id-gjeldsregisteret-svart
bank-id-gjeldsregisteret-svart

Vi kan hjelpe deg som:

check-2023
check-2023

Kan stille bolig som sikkerhet

check-2023
check-2023

Har fått nei fra banken

check-2023
check-2023

Har betalingsanmerkninger/inkasso

rating-norsk-refinansiering
soknad-laan-norsk-refinansiering
Fyll ut søknad
Send søknad
raadgiver-norsk-refinansiering
Få hjelp av rådgiver
Kontakt oss
bank-norsk-refinansiering
Vi forhandler med bankene
Signer lån for refinansiering - Norsk Refinansiering
Signer låneavtale
Banker vi
samarbeider med
Banker vi samarbeider med
kraft-bank-logo
bluestep-logo
instabank-v3
balansebank-logo-2
nordax-bank-2023-
svea-logo
Bank2%20en%20del%20av%20Bluestep%20Logo%20(146%20x%2041%20px)%20(1)

Livsopphold Kalkulator

Vis alle inntekter

Skjul ekstra inntekter

Video: Hvordan bruke livsopphold kalkulator

Gratis skreddersydd guide til Lønnstrekk
Få tilsendt skreddersydd guide om lønnstrekk helt gratis

Tast inn din informasjon og få guiden tilsendt med en gang!

Camilla%20Berg%20Johnsen
Publisert: 14.03.2023

Skrevet av Camilla Berg Johnsen | Senior saksbehandler 
99386005 | E-post | Linkedin
Camilla Berg Johnsen


Hvordan fungerer vår livsopphold kalkulator?

Vår kalkulator tar hensyn til ulike parametere som inntekt, antall familiemedlemmer, geografisk beliggenhet, blant andre faktorer, for å gi en nøyaktig beregning av livsoppholdet ditt.

Vår livsopphold kalkulator tar hensyn til ulike kostnader som husleie, mat, klær, transport, helse og fritid. Du legger enkelt inn dine faste utgifter, og kalkulatoren vil gi deg en oversikt over hvor mye du bør ha til overs hver måned.
 

Inntekter:

Inntektene dine påvirker ikke livsoppholdsatsene, men er der fordi man skal kunne beregne et eventuelt overskudd. Overskudde er ofte brukt av offentlige etater som NAV, Namsmannen, Statens Innkrevingssentral og Skatteetaten. Overskuddsberegningen brukes nemlig i beregningen av lønnstrekk og gjeldsordning. Overskuddet er det som skal trekkes.

Utgifter:

Innenfor kostnader har du muligheten til å inkludere fornuftige utgifter knyttet til boliglånet, leieavtaler, sameieutgifter, lokale avgifter, skatt på eiendom og essensielt vedlikehold. Kostnader relatert til potensiell barnepass kan også tas med. Husk at satsene skal være lave.

Barn:

Når man utfyller informasjon om barn i kalkulatoren, er det viktig å oppgi antall barn man har og deres respektive alder. Dette er fordi barns behov og de tilknyttede utgiftene kan variere betydelig basert på deres aldersgruppe. Ved å spesifisere antall barn og deres alder, sikrer man at man får en nøyaktig og realistisk beregning av de forventede utgiftene, slik at man får et riktig bilde av satsene for livsopphold.

Vi håper at du får god nytte av vår kalkulator.
 

Hvorfor trenger man en livsopphold kalkulator?

Når man tar hensyn til økonomiske utfordringer, spesielt for dem med lav inntekt eller de som forsørger barn, er det viktig å vite nøyaktig hvor mye man trenger for å dekke grunnleggende utgifter.

En livsopphold kalkulator er et nyttig verktøy i denne sammenhengen. Denne kalkulatoren tar hensyn til diverse faktorer, blant annet kostnader for mat og drikke, husleie og andre nødvendigheter.

Dette hjelper individer å forstå om de har nok til å dekker utgiftene hver måned, eller om de kanskje vil ende opp med å betale mer enn hva de har råd til.

For de som ønsker en dypere forståelse av hvordan denne kalkulatoren fungerer, kan man les mer på ulike økonomiske rådgivningsnettsteder.

 

Livsopphold kalkulator

Livsopphold i beregning av lønnstrekk

Når man beregner lønnstrekk, er det essensielt å ta hensyn til livsopphold. Lønnstrekk er en prosedyre hvor en del av en persons inntekt blir holdt tilbake for å dekke utestående forpliktelser, ofte gjeld.

Imidlertid skal lønnstrekk aldri sette en person i en situasjon hvor de ikke kan dekke sine grunnleggende levekostnader.

Derfor er det viktig å beregne et beløp for livsopphold først – dette beløpet representerer de nødvendige utgiftene en person eller familie har, som mat, husleie, helsehjelp og andre fundamentale behov.

Etter at disse grunnleggende behovene er dekket, kan det gjenværende beløpet vurderes for lønnstrekk.

Dette sikrer at individet fortsatt kan opprettholde en akseptabel levestandard mens de oppfyller sine økonomiske forpliktelser.

Livsopphold i gjeldsordning

I konteksten av en gjeldsordning er livsopphold et kritisk aspekt å vurdere.

Gjeldsordning er en prosess der en skyldner og kreditor kommer til en avtale om betaling av utestående gjeld over en bestemt tidsperiode.

Det er viktig at skyldneren har tilstrekkelige midler til å dekke sitt grunnleggende livsopphold – det vil si utgifter til mat, bolig, klær og andre nødvendigheter – før gjeldsbetalinger vurderes.

Målet er å sikre at individet eller familien kan opprettholde en rimelig levestandard mens de betjener sin gjeld. Livsoppholdssatser kan variere basert på individets eller familiens spesifikke behov, men de fungerer som et viktig sikkerhetsnett for å beskytte skyldnerens grunnleggende velferd i løpet av gjeldsordningsprosessen.
 

Sitter du igjen med mindre enn satsene for livsopphold?

Det kan hende du har kostnader som de offentlige etatene ikke er oppmerksomme på, muligens fordi du ikke har levert nødvendig dokumentasjon for dine utgifter.

Det er essensielt at du leverer bevis for utgiftene som skal vurderes ved beregning av lønnstrekk, før prosessen starter.

Uten denne dokumentasjonen vil det bli benyttet standardiserte beløp, som for eksempel for husleie. Dette kan føre til at de faktiske utgiftene dine, som kan være høyere, ikke blir riktig representert.
 

Konklusjon

Uansett om det er lønnstrekk eller gjeldsordning, er hensynet til livsopphold sentralt for å balansere rettighetene til både skyldneren og kreditorerne.

Dette understreker viktigheten av en rettferdig og omtenksom tilnærming til økonomisk rådgivning og gjeldshåndtering.

Ofte stilte spørsmål om lønnstrekk (FAQ):

Hva regnes som livsopphold? 

Hva skal man leve for i måneden? 

Hva er livsopphold for en voksen? 

Når øker livsopphold? 

Hvor mye penger skal man ha til livsopphold? 

Hvor mye kan namsmannen trekke i lønn? 

Sjekk video som gir deg tips om 5 måter å stopp lønnstrekk

Ønsker du å snakke med oss?

Ring oss gjerne på 21 00 76 30


Tilbake til toppen

 
topp
KONTAKT
Norsk Refinansiering AS
Munkedamsveien 59B, 0270 Oslo

post@norskrefinansiering.no

21 00 76 30
RENTEEKSEMPEL
*Renten på lån bestemmes på bakgrunn av søkers økonomiske situasjon.

Effektiv rente i henhold til Forbrukstilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån: Effektiv rente på 8,32 % ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.636.545, totalt kr. 4.636.545.