chatsimple Hva er påleggstrekk? Les vår guide og få svar.
nr-logo-hvit

Hva er påleggstrekk og hvordan fungerer det?

Hos oss kan du ta opp lån i boligen for å betale dine trekk i lønn. Ved å refinansiere boliglånet ditt, kan du få gjort opp lønnstrekkene dine, slik at du ikke blir trukket hver måned. Kontakt oss i dag for mer informasjon!

Norsk Refinansiering er en tjeneste for deg som ønsker å bli kvitt trekk i lønn, dyre forbrukslån og kreditter med pant i bolig.

Søk med BankID for rask og trygg søknad
bank-id-gjeldsregisteret-svart
bank-id-gjeldsregisteret-svart

Vi kan hjelpe deg som:

check-2023
check-2023

Kan stille bolig som sikkerhet

check-2023
check-2023

Har fått nei fra banken

check-2023
check-2023

Har betalingsanmerkninger/inkasso

rating-norsk-refinansiering
Banker vi
samarbeider med
Banker vi samarbeider med
kraft-bank-logo
bluestep-logo
instabank-v3
balansebank-logo-2
nordax-bank-2023-
svea-logo
Bank2%20en%20del%20av%20Bluestep%20Logo%20(146%20x%2041%20px)%20(1)
Camilla%20Berg%20Johnsen
Publisert: 10.05.2023

Skrevet av Camilla Berg Johnsen | Senior saksbehandler 
99386005 | E-post | Linkedin
Camilla Berg Johnsen

Hva er påleggstrekk i lønn?

 

Grunnleggende

Påleggstrekk, også kjent som utleggstrekk eller lønnstrekk, er en prosedyre som myndighetene bruker for å trekke i lønnen din for å dekke utestående gjeld. Denne artikkelen vil gi deg en grundig forståelse av prosessen, forpliktelser og dine rettigheter.​

Lønnstrekker en metode offentlige myndigheter som kan pålegge benytter for å sikre dekning av kravet mot personer som har økonomiske problemer og unnlater å betale gjeld de har pådratt seg. Dette er en alvorlig situasjon som direkte påvirker den økonomiske situasjonen til den det gjelder.

Det er viktig å merke seg at man vil få utbetalt nok penger til å dekke grunnleggende livsbehov. Hvis du er i en situasjon der du har lite penger og ikke klarer å betale gjelden din, og dermed får lønnstrekk, er det viktig å ta kontakt med økonomiske rådgivere for å lese mer om mulige løsninger.

 

Hva er forskjellen på lønnstrekk og påleggstrekk?

Det er ingen forskjell på disse to ordene, det er bare forskjellige ord på samme tema. Vi har skrevet en svært omfattende artikkel om lønnstrekk som vi anbefaler at du leser. Der får du svar på alt du kan lurer på om lønnstrekk.

Hvem kan pålegge et påleggstrekk?

Det er 4 etater som kan bestemme påleggstrekk i Norge. De følger alle den samme tvangsfullbyrdelsesloven.
 

Namsmannen

Namsmannen er den største aktøren og står for alle privatrettslige krav, som lån, inkassosaker og regninger. Derfor er utleggstrekk namsmannen der det skjer flest trekk.

Påleggstrekk NAV

Utleggstrekk NAV står for feilutbetalte NAV-ytelser og barnebidrag.

Påleggstrekk skatt

Skatteetaten står for utleggstrekk skattekrav og enkelte avgifter i forbindelse med selskap (mva etc.)

Statens Innkrevingssentral

SI står for alle offentlige krav som bøter, rettsgebyrer, studielån og lignende.

Hvem kan utføre påleggstrekk?
Gratis skreddersydd guide til Lønnstrekk
Få tilsendt skreddersydd guide om lønnstrekk helt gratis

Tast inn din informasjon og få guiden tilsendt med en gang!

Hva skjer når påleggstrekk pålegges?

Når et trekkpålegg er gitt, får arbeidsgiveren vite om lønnstrekk og hvor lenge dette skal foregå. Dette er en plikt for arbeidsgiveren, uavhengig av den ansattes samtykke.

Arbeidsgiveren har en viktig rolle i påleggstrekkprosessen. Ikke bare er de pliktige til å utføre trekket, men de må også sørge for at alle nødvendige tiltak er på plass for en jevn gjennomføring av prosessen.

Hva er påleggstrekk?

Hvordan unngå påleggstrekk?

Det er krevende å ha trekk i lønn. Dessverre fører dette til at andre regninger går til inkasso.

Derfor har vi skrevet en artikkel om konkrete metoder for å stoppe lønnstrekk.

Vi spesialiserer oss på lån for å bli kvitt lønnstrekk, og du kan søke her.

Hvordan blir trekket beregnet?

Størrelsen på trekket og varigheten er bestemt av myndigheten som pålegger utleggstrekket. Det er viktig å være oppmerksom på at trekk i lønn har svært strenge formalkrav.

Vi har laget en egen kalkulator som beregner påleggstrekket i din konkrete situasjon, slik at du kan sjekke om du har for høyt lønnstrekk.

Påleggstrekk av feriepenger

Når man snakker om trekk i lønn, er et av de mest stilte spørsmålene: "Hva skjer med feriepengene mine?". Altså om det vil vli trukket i lønn av feriepengene, eller om dette kun gjelder ordinær lønn. Dette er en legitim bekymring, da feriepenger ofte blir sett på som en "bonus" som man kan bruke fritt.. 

Trekk i lønn er en kompleks prosedyre med mange nyanser, og spørsmålet om feriepenger er intet unntak.

Det er slik at lønnstrekk også gjøres av feriepenger, og du kan du lese vår artikkel om det skal trekkes lønnstrekk av feriepenger.

Hva er påleggstrekk

Hvor mye kan trekkes i påleggstrekk?

Det å ha et påleggstrekk fra sin inntekt, oppleves av mange som svært inngripende. Det som gjør det hele enda vanskeligere er at beløpene man sitter igjen med etter trekket er svært lite.

Mange klarer ikke å leve på de satsene som er fastsatt av Stortinget, og opplever derfor trekkbeløpet som urettferdig. Vi skal gå i gjennom noen temaer som er aktuelle.

 

Hvor mye er det lov å trekke i lønn?

Hvis det foretas lønnstrekk, skal det tas hensyn til at arbeidstakeren skal beholde en viss sum av lønnen til å dekke grunnleggende levekostnader.

Det vil si at netto inntekt beregnes, og deretter trekkes det fra rimelige boutgifter samt kostnader til livsopphold. Vi har skrevet en artikkel om hvor mye har namsmannen lov å trekke i lønn.

 

Satser for livsopphold og livsoppholdsbegrensingen ved påleggstrekk

Forskrift om livsoppholdsatser, som sier at det ikke skal trekkes mer enn det man med rimelighet trenger til underhold,  inneholder satser for det som kalles nødvendig utgifter til livsopphold som på forhånd er fastsatt av stortinget.

Dette betyr enkelt forklart at du skal ha igjen nok penger til å kunne betale nødvendinge kostnader som mat, strøm, husleie etc. Her kan du lese om satsene for livsopphold satser.
 

Hvordan beregne påleggstrekk? Vår egen kalkulator!

Du kan bruke vår Lønnstrekk kalkulator for å beregne hvor høyt trekk du skal ha. Kalkulatoren tar hensyn til forskriften om livsoppholdssatser, som sikrer at du beholder nok av lønnen til å dekke grunnleggende levekostnader. 

 

Har du for høyt trekk?

Ved for høyt trekk i lønn kan du melde inn endringene i din økonomiske situasjon, slik den som trekker deg i lønn får anledning til å endre trekkbeløpet.

Dette vil hjelpe deg å få noe penger til overs, slik at du har anledning til å betale de andre regningene dine. Det er viktig at lønnen skal være forutsigbar. Du kan gjerne lese om hvordan du kan få endret ditt lønnstrekk

 

Påleggstrekk med Norsk Refinansiering

Konklusjon: Forståelse og håndtering av påleggstrekk

Lønnstrekk kan virke som en skremmende prosess, men med riktig informasjon og verktøy kan du navigere gjennom denne økonomiske utfordringen.

Det er viktig å handle raskt og søke profesjonell rådgivning for å finne den beste måten å håndtere situasjonen på.

Om du føler at du trenger hjelp til å komme deg ut av en vanskelig økonomisk situasjon, kan Norsk Refinansiering hjelpe deg.

Hvor mye kan man trekke i påleggstrekk? 

Kan det trekkes påleggstrekk av feriepenger? 

Kan man bli trukket i lønn? 

Kan man få flere påleggstrekk? 

Hvor lenge kan namsmannen trekke i lønn? 

Kan man ha flere utleggstrekk? 

Hvem kan gjøre trekk i lønn? 

Sjekk video som gir deg tips om 5 måter å stoppe lønnstrekk